Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Algemene toeristische informatie over Hongarije

Hongarije

De republiek Hongarije heeft een oppervlakte van 93.030 km2 (2,5 keer Nederland) en telt 10,2 miljoen inwoners. De hoofdstad Boedapest telt 2 miljoen inwoners. De grootste afstand noord-zuid is 268 kilometer en oost-west is dat 526 kilometer.

Klimaat

Hongarije heeft een gematigd continentaal klimaat. De koudste maand is januari met 2 tot 15 graden onder nul en de warmst is juli met gemiddeld 25 tot 35 graden.

Reispapieren

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Een visum is niet meer nodig. Kinderen vanaf 16 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

Munteenheid

De Hongaarse munteenheid is de forint, afgekort tot Ft.

Geld en cheques

Buitenlands geld kunt u inwisselen bij de officiële omwisselplaatsen (banken, geldwisselkantoor). Hongaarse geld opnemen uit geldautomaten (ATM) kan in geheel Hongarije.

Bezienswaardigheden

Voor liefhebbers van culturele bezienswaardigheden is een reis naar Hongarije een uitstekende keuze. Er zijn veel historische gebouwen, monumenten, kastelen en musea te bewonderen in de hoofdstad en ook op de platteland. U kunt meer informatie vinden over de bezienswaardigheden in Hongarije per regio: Boedapest, Balatonmeer, Tiszameer en Oost-Hongarije, Velencemeer, Noord-Hongarije, Zuid en West-Hongarije. Door het hele jaar woorden allerlei festiviteiten georganiseerd in de hoofdstad Budapest, bij de bekende Balatonmeer en in veel andere steden en dorpen.

Heel oude en belangrijke deel van de Hongaarse cultuur is baden. Hongarije is bijzonder rijk aan geneeskrachtige thermaal water. Er zijn meer dan 150 Spa’s in Boedapest en andere steden. In verschillende hotels kunt u kuren of genieten van de wellness.

Voor natuur liefhebbers de meeren en rivieren bieden fantastische mogelijkheden om te baden, vissen, zeilen, surfen of kanoen etc. Overal zijn er maneges in de buurt om te paardrijden. Er zijn veel mogelijkheden om te fietsen, wandelen of Nordic walking doen.

Vervoer naar Hongarije

Boedapest ligt op 1360 km afstand vanaf Utrecht. Het is meestal ongeveer 12 uur rijden. Tel hier de afstand naar uw vakantieadres bij op. Als u niet in één keer wilt rijden, raden we u aan om bij de Duits-Oostenrijkse grens te overnachten. We kunnen overnachtingsmogelijkheden aanraden, voor meer informatie stuur een email naar info@bematravel.nl

U kunt de trein of bus (Eurolines) nemen naar Hongarije.

U kunt natuurlijk ook met de vliegtuig comfortabel en snel naar Hongarije reizen. In twee uur bent u al in Budapest of Debrecen, u komt dus uitgerust aan.

Verkeer in Hongarije

In de stad, op de buitenwegen, autowegen en snelwegen zijn snelheden van resp. 50, 80, 100 en 120 km/u toegestaan. Verder is het verplicht om uw gordel te dragen en buiten de bebouwde kom dient u ook overdag uw dimlicht aan te hebben. Mobiel bellen als bestuurder is ook in Hongarije verboden.U kunt vrijwel overal normaal, loodvrij (ólommentes), diesel, super of euroloodvrij tanken. LPG vindt u in Hongarije op een ong. 56 plaatsen. In Hongarije zijn aantal tolsnelwegen, te weten de M1 van Hegyeshalom tot Boedapest, M3 van Boedapest tot Nyíregyháza, de M4 van Boedapest tot Nagyvárad, de M5 van Boedapest tot Szeged en de M6 van Boedapest tot Dunaújváros. De hulpdienst voor automobilisten is de MAK (Hongaarse Autoclub), te bellen d.m.v. praatpalen of nummer 088.

Reeds is er een belangrijke wijziging in het tolwegsysteem van Hongarije. Vanaf deze datum krijgt men geen vignet meer, maar slechts een betalingsbewijs bij het aanschaffen van de ‘rechten’ om de tolwegen te gebruiken. Men dient dit betalingsbewijs na verloop van de geldigheid nog 12 maanden te bewaren (i.v.m. eventuele onterechte boetes).

Het systeem werkt als volgt: bij het aanschaffen van een e-vignet wordt het kenteken van het voertuig geregistreerd, de controle wordt a.d.h.v. het kenteken uitgevoerd. Het is dus absoluut noodzakelijk om een e-vignet aan te schaffen vóór men een tolweg oprijdt! De e-vignetten zijn verkrijgbaar o.a. bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije.

Tot slot een belangrijk advies: Als verkeersdeelnemer is het ten strengste verboden te rijden onder invloed van alcohol. De restanten van de vorige avond tellen ook mee. Ook hier geldt het advies: "Glaasje op - Laat u rijden". Het kan u een hoop problemen besparen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Hongarije is goed te noemen. Vrijwel alle grote plaatsen worden per (intercity)trein aangedaan. Kleinere plaatsen zijn met overstappen ook goed te bereiken. Bovendien is er een uitstekend netwerk van bussen die grote en hele kleine plaatsen aandoet. Bij stadsvervoer koopt u de kaartjes vooraf bij o.a. traffik kiosken en de metro stations. Bij interlokaal busverkeer koopt u het kaartje in de bus.

Netspanning

Hetzelfde als in Nederland / België. U heeft geen verloopstekker nodig.

Vissen in Hongarije

Bent u een visliefhebber en u wilt gaan vissen? Houdt u er dan rekening mee dat u over een visserspas en een visvergunning moet beschikken. Wij adviseren u om informatie in te winnen bij de plaatselijke reisburo's en Tourinform.

Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers
Laat bij familieleden, buren of vrienden uw vakantieadres achter. Mocht men u onverwacht nodig hebben dan weet men u te vinden. Laat ook het telefoonnummer van Bema Travel of van uw boekingskantoor achter. Bema Travel is vaak in staat u via snellere wegen op uw vakantieadres op te sporen. Als u vanuit het buitenland naar Nederland belt, dan kiest u 0031 en naar België 0032 en vervolgens het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. Als u in Hongarije vanuit uw verblijfplaats naar een andere plaats belt dan dient u voor het kengetal 06 te draaien. Bellen vanuit een telefooncel kan met munten (100 en 50 forint) of met telefoonkaarten. Deze zijn te koop bij postkantoren, krantenverkopers en in kiosken.

Heeft u nog vragen dan kunt u ons altijd e-mailen: info@bematravel.nl