Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Balatonmeer

  • De grootste meer van Hongarije
  • Zwemmen, zeilen en andere watersporten
  • Prachtige uitzichten

Balatonmeer

Dé toeristische trekker van Hongarije is zonder twijfel het Balatonmeer. Met een lengte van 77 kilometer en een oppervlakte van 600 km2 is dit het grootste zoetwatermeer van west- en midden- Europa. Op het breedste punt is het meer 14 kilometer breed. Het smalste stuk is bij het schiereiland Tihany (1,5 km) maar hier is het meer ook meteen het diepst met 14 meter. De temperatuur van het water bereikt in de zomer een aangename 20 tot 26 graden. De zuidkant van het meer is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kleine kinderen omdat het ondiep is. Het water is na 600 à1000 meter pas 1,5 meter diep. Bovendien is de bodem hier van zand. Balatonfenyves is een lang gerekt vakantiedorp. Vanuit deze plaats gaat een smalspoor trein door het natuurreservaat van Nagyberek naar Csisztafürdö wat bekend staat om zijn volkskunst en wijnen. Fonyód is gebouwd rondom een berg en heeft mooie stranden en een levendige binnenstad. In Szántód is de haven met de veerboot naar Tihany. In Szántódpuszrta (vlakbij Zamárdi) worden in de zomer paardenkoersen en shows georganiseerd. Ook is hier het openluchtmuseum dat u terug brengt naar het boerenleven van weleer. Siófok is het toeristencentrum van het Balatonmeer. Hier zult u zich geen moment vervelen, want hier zijn veel grote stranden, restaurants, csárda's , disco's , vele winkels en een openluchttheater.

Aan de noordkant is het water dieper dan aan de zuidkant. Gelijk aan de kant staat u al zo'n halve meter tot een meter in het water. Meestal is de bodem hier een beetje slibberig en grinderig en wordt plotseling dieper. Maar ook hier zijn er kleinere zandstranden te vinden die voor kleine kinderen ook geschikt zijn. Tihany staat bekend om zijn Abdijkerk met twee barokke torens uit 1055. Vanaf de kerk heeft u een prachtig panorama over het meer. Heel bijzonder is het binnenmeer. Dit meer is een beschermd natuurgebied en ligt 25 meter boven het Balatonmeer. De grootste plaats aan de noordkant is Balatonfüred. Hier is een gezellige boulevard met daarnaast een groot park, een scheepswerf, diverse badhuizen en veel sportmogelijkheden. Balatonnalmádi is een grote vakantiebadplaats en omgeven door heuvels. Behalve enkele kerken en andere monumenten is hier ook een uitkijktoren met een schitterend panorama over her meer en de omgeving. De stranden van het Balatonmeer zijn vrijwel overal grasstranden. U komt in het water door middel van een trappje. Voor veel stranden moet u een kleine vergoeding betalen voor de faciliteiten en het schoonmaken er van. Wij wijzen u erop, dat de hoofdweg en het spoor vrij dichtbij langs de kust van het meer lopen. Gedurende het seizoen, dat altijd in mei van start gaat, zijn er op tal van plaatsen festivals, sportwedstrijden en folklore markten. Ook voor muziek kunt u in verschillende plaatsen terecht, enkele voorstellingen worden zelfs in de openlucht gehouden. Het seizoen wordt in september afgesloten met wijnoogstfeesten in o.a. Badacsony. Lekker eten kunt overal langs het meer in restaurants en csárda's, met typische Hongaarse gerechten, wijnen en sfeervolle Hongaarse muziek. Het achterland van de noord kant is het Bakony gebergte. Hier treft u grotten, wijnhellingen en bossen aan, maar ook een groot aantal wijngaarden die de druiven verbouwen voor de Balatonwijnen.

Top 10 bezienswaardigheden rondom het Balatonmeer.

Wij helpen u graag bij het vinden van een geschikte accommodatie (camping, vakantiehuis, pension of hotel), stuur een bericht met uw wensen.

Accommodaties in de omgeving

Vakantiehuizen rondom het Balatonmeer - HungariaHuizen

Kasteelhotel Batthyány

Hotel Bonvino

Hotel Mala Garden

Pension Óbester

Pension Gombás