Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Dagtrip naar de Ijzeren Poort

  • Bezoek de grootste rivierkloof van de Donau
  • Fort Golubac
  • Lepenski Vir - archeologische plaats

vanaf €85 p.p.

Tijdens deze trip bezoeken we het Nationale Park Djerdap. In het grootste park van Servië worden niet alleen mooie natuur, maar ook archeologische en cultuurhistorische monumenten beschermt. De Donau die de Noordelijke grens vormt van het park, verbindt verschillende tijdperken en als een tijdmachine opent de rivier het pad door de geschiedenis van dit deel van Europa.

Fort Golubac

De tour begint vanaf een afgesproken plaats vroeg in de ochtend en na twee uur rijden bereiken we de oever van de Donau en de stad van Golubac waar het fort van Golubac ligt. Deze middeleeuwse stad is gesticht bij de ingang van de Ijzeren Poort (een bijzondere geologische plaats) en een deel van de muren van de fort liggen altijd onder water. Er zijn geen betrouwbare gegevens over de preciese datum van de bouw, maar waarschijnlijk moet dit ergens tijdens de 13de eeuw zijn geweest. Vier verschillende volken hebben geheerst over het Golubac fort; Serviërs, Turken, Oostenrijkers en Hongaren. Helaas krijgt deze plek nu niet veel (touristische) aandacht meer en wordt deze overgelaten aan de genade van de natuur. Toch dit is een van de best bewaarde middeleeuwse forten aande Donau.

Lepenski Vir

Vanaf Golubac rijden we verder langs de Donau en na 30 minuten komen we aan in Lepenski Vir - de oudste georganiseerde nederzetting van Europa. De nederzetting werd gesticht rond 7000 B.C.. Deze mooie archeologische plaats bracht veel authentieke voorwerpen en elementen van de tijd dat de mensen van Lepenski Vir daar woonden. In het bezoekerscentrum is er een fascinerende tentoonstelling van prachtig bewaarde voorwerpen en menselijke resten, gevonden in het dorp. De tentoonstelling bevat een aantal heel mooie en moderne voorzieningen zoals videoprojectie, holografische display en 3D-interactie.

Ijzeren Poort

Dan gaan we verder door de stad van Donji Milanovac richting het mooiste deel van de Ijzeren Poort, de kloven Mali en Veliki Kazan. Het is mogelijk naar het uitzichtpunt van Ploče te klimmen waar u van de meest fascinerende uitzichten richting de Ijzeren Poort kunt genieten. Dit is ook de plaats waar alle beroemde foto’s van de kloof worden genomen.

Na het wandelen en genieten van het uitzicht stoppen we voor een verdiende pauze. In de buurt is een van de beste plaatsen om de lokale gastvrijheid, eten en charme te ervaren, het lokale restaurant Captain's Misa Hill. Hier worden traditionele gerechten geserveerd in een authentieke omgeving met een prachtig uitzicht, kortom een hele ervaring.

Na het eten gaan we met de auto terug naar Belgrado.