Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Dagtrip Topola met wijnproeven

  • Bezoek de koninklijke stad Topola
  • Prachtige mausoleum van de familie Karađorđević.
  • Proef uitstekend wijnen van Sumadija.

vanaf €65 p.p.

Topola

We beginnen in de ochtend onze trip vanaf uw hotel en na een uur rijden bereiken we Topola, een kleine stad met een rijke geschiedenis. In deze stad speelt het verhaal van de Koninklijke familie Karađorđević. Karađorđe Petrović, de leider van de Eerste Servische Opstand en de stichter van de Karađorđević dynastie werd hier geboren. Tijdens zijn regering heeft Karađorđe een fort gebouwd. Later werd dit fort gesloopt, dus kunnen we nu alleen de residentie met toren (momenteel in gebruik als museum van persoonlijke bezittingen van Karađorđe) en de Kerk van de Heilige Moeder ook bekend als Karađorđe’s kerk, bezichtigen.

St. Joris kerk

Van de stad van Karađorđe gaan we naar de top van de Oplenac waar we het prachtige mausoleum van de familie Karađorđević – St. Joris (eng. Saint George) kerk – bezoeken. In deze kerk wereden 22 leden van de Koninklijke familie begraven. Karađorđe en koning Petar I liggen in het centrale deel van de kerk, en de rest van de gezinsleden liggen in de crypte. Een belangrijk kenmerk van deze kerk is de mozaïeken decoratie van het interieur, dat uit meer dan 40 miljoen stukjes in ongeveer 15.000 verschillende tinten bestaat. Naast het mausoleum beslaat dit Koninklijke complex meerdere gebouwen: Peter's huis, een koninginnenvilla en koningsvilla, het huis van de wijnboer en wijnkelder. Op de heuvels van Oplenac heeft Koning Peter I wijngaarden geplant met een oppervlak van meer dan 38 hectare groot waar ze wijnen maken die van wege hun kwaliteit bekend staan bij de grote Europese Koninklijke hoven. In een bijzondere wijnkelder vindt u de oudste Servische wijncollectie uit 1931.

Šumadija wijnregio

Na het bezoek aan Topola rijden we vier kilometer verder naar het nabijgelegen dorp Vinča en de wijnmakerij van Aleksandrović. Oude Romeinen vernoemden dit dorp Vincea, in de middeleeuwen veranderde de naam naar Vinica (wijngaard), wat aangeeft dat dus al in zeer vroege tijden deze regio al bekend stond voor zijn wijnstokken en wijn. In dit oude wijnhuis is het mogelijk om zelf wijn te proeven en te kopen. Als u interesse hebt kunnen we nog een andere veel kleinere wijnboer bezoeken en ook daar exellente wijnen proeven.
Als we klaar zijn met geschiedenis, cultuur en wijn gaan we richting Aranđelovac en eten we in een lokaal restaurant.

Na de lunch gaan we terug naar Belgrado via een alternatieve route, langs de oude Kragujevac weg, onder de Avala toren.