Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Kustplezier in Piran

vrijdag 23 juni 2017

Terwijl de Adriatische kust van Kroatië alle aandacht en hordes van toeristen krijgt, blijft de kust van Slovenië meer een 'locals'-bestemming. Dit is ideaal als je een relaxte vakantiebestemming zoekt. De kust van Slovenië is veel kleiner en rustiger dan de kust van Kroatië. De kust van Slovenië is maar 47km lang maar biedt veel: mooie stranden, oude steden, gezellige terrasjes en restaurants en in Portoroz vind je ook nog het drukke nachtleven.

Piran kust

Mijn favoriete plaats aan de Sloveense kust is Piran. Het pittoreske Piran ligt op een lang en smal schiereiland. Piran heeft zijn historische charme bewaard en blijft een levendige en authentieke gemeenschap. De oude binnenstad is een van de beste bewaard gebleven binnenstad van het Adriatische Zeegebied. De prachtige architectuur van Piran laat Venetiaanse invloeden zien en je ziet allerlei levendige pastelkleuren in de stad. Net als andere steden in deze regio maakte Piran ooit deel uit van Venetië. Deze regio heeft duidelijke Venetiaanse (en Italiaanse) kenmerken, waaronder lokale dialect en architectuur.

Piran

Als je Piran bezoekt, kan het soms voelen alsof je in een aanzichtkaart loopt. De oude stad met zijn doolhof van smalle straatjes, pastelkleurige gebouwen en stadsmuur straalt echte charme uit. Bijna helemaal omringd door water, is dit een plaats die wordt gekenmerkt door visrestaurants, zoute zeelucht en glorieuze zonsondergangen.

Hoe is het authentieke Piran?

In Piran zie je in de ochtend de vissers met hun netten bezig zijn, terwijl de lokale boeren hun producten naar de lokale markt brengen. Locals beginnen hun dag met een kop koffie met uitzicht op de zee, ze praten met elkaar ...

In de zomer kan Piran ook druk zijn maar het is nooit te druk zoals andere steden bij de Adriatische kust. De toeristen met verschillende nationaliteiten zijn een toevoeging aan de levendigheid van de stad. Echter, als je echt de rust zoekt tijdens je strandvakantie, adviseer ik om in Juni of september een reis te plannen naar Piran. 

Wat te doen in Piran?

Zoek geen zandstranden in en rond Piran, er zijn kiezel en rotsachtige stranden. Jij kan gewoon gaan zwemmen bij de oude stad van Piran. Loop naar de rotsen en spring in het heldere water. Zonnebaden kun je ook gewoon op de rotsen, neem iets comfortabel mee, bijv. een stoel of opblaasbare matrassen.

Piran is een kleine stad die gemakkelijk te ontdekken valt in een paar uur. Een ideale dagtrip bestemming dus, hoewel ik wel aanraad om tenminste een nacht te verblijven om ook de sfeer in de avond te kunnen proeven. En de zonsondergang is schitterend hier.

Tartini-plein, het fraaie hoofdplein van Piran. In het midden van het cirkelvormige plein omsloten met herenhuizen, staat een standbeeld van de violist Giuseppe Tartini. Typische Venetiaanse ramen kun je bewonderen, en een van de mooiste voorbelden kun je vinden in het Venetiaanse huis. Makkelijk om te herkennen door de lichtrode kleur. Neem de tijd en neem een plaats op een van de caféterrassen om een kopje koffie te nemen en simpel te genieten van de sfeer.

Piran-Tartini-plein

Kathedraal van Sint Joris

De renaissance kathedraal staat achter het Tartini-plein op een heuvel boven de stad. Iedereen kent de kathedraal van de klokkentoren die je van overal kunt zien in de stad, en ook van de zee als je Piran nadert. Als je je fit genoeg voelt, kun je in de toren klimmen en genieten van het fantastische uitzicht.

Piran - Sint Joris

Maritiem museum

Het culturhistorisch museum is naast de jachthaven in een 17de-eeuwse stadsvilla ondergebracht. Er zijn antieke scheepsmodellen, scheepvaartvoorwerpen en etnografische voorwerpen. Er is een uitgebreide presentatie over het zout verzamelen aan de kust.

Fiesa

Mooie wandelgebied ligt tussen Piran en Strunjan, tussen de heuvel aan het baai. Er liggen twee beschermde zoetwatermeren bij Fiesa, rond de meren groeien veel soorten planten. 

Ligging

Piran ligt in het zuidwesten van Slovenië aan de Adriatische Zee, drie kilometer ten noordwesten van de kustplaats Portoroz. Piran ligt ongeveer een uur rijden van Ljubljana.

Parkeren in Piran

Garažna hiša Arze (Arze 1b, 6330 Piran) – 10 minuten lopen van het Tartini-plein, 1,20 euro per uur

Garažna hiša Fornače (Fornače 23, 6330 Piran) – 15 minuten lopen van het Tartini-plein, er is ook een gratis shuttlebus naar het Tartini plein, 1,70 euro per uur.

In de oude centrum kun je ook eventueel parkeren, maar er zijn niet veel plaatsen en het parkeren is veel duurder.

Als je van Portoroz komt neem dan de bus (met de auto gaan levert veel parkeerproblemen op in Piran). Elke 5-10 minuten zijn er bussen tussen Portoroz en Piran.

Accommodaties

Hotel Marko in Portoroz

We kunnen kamers bij kleinere hotels reserveren in Piran of Isola. Wij helpen u graag bij het vinden van een geschikte accommodatie (camping, vakantiehuis, pension of hotel), stuur een bericht met uw wensen.

Verblijf in Piran maakt deel uit onze rondreizen: Autorondreis Slovenië en Kroatië en Culinaire groepsreis Kroatië en Slovenië

Plaats een reactie