Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Plitvice-meren

  • Het grootste nationaal park van Kroatië
  • Prachtige, grote watervallen

Nationaal Park Plitvice - de meren van Plitvice

Een prachtig geschenk van de natuur

Dit is het grootste park van Kroatië, en werd al in 1949 uitgeroepen tot nationaal park. Sinds 1979 werd het toegevoegd aan de lijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO. Een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water van de Koranarivier heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat in dit gebied travertijn en dammen ontstonden. Deze dammen op hun beurt weer tientallen meren, watervallen en grotten creëerden.

De meren zijn zo stil, dat je weerspiegelingen kunt zien alsof het een spiegel is. Er zijn 16 kristalheldere met elkaar gebonden meren die in elkaar overgaan via een reeks van watervallen en cascades. Jij kunt hier de hoogste waterval van Kroatië vinden; de veliki slap, met een hoogte van een spectaculaire 78m.

De Plitvice meren staan bekend om hun opvallende kleuren die variëren van azuurblauw, blauw en groen. De kleur van het water is afhankelijk van de hoeveelheid van organismen, mineralen, het seizoen, de hoeveelheid zonlicht dat in het water komt op een moment.

De ontelbare watervalletjes en meren met prachtige bomen en planten zijn goed bereiken door de paden die langs en over het water zijn aangelegd. Neem ook de moeite om de open grot aan het begin van het park te bezichtigen.

In het nationaal park Plitvice is ook de film "Winnetou en de schat van het Zilvermeer", een beroemde western uit 1963 opgenomen, deze film is gebaseerd op een boek van de bekende schrijver Karl May.

Het park is makkelijk te bereiken als een dagtrip van Zagreb of Zadar. Er zijn ook goede accommodaties dichtbij het park beschikbaar.  Je kan de meren helemaal te voet ontdekken of je kunt gebruik maken van de gratis boten en bussen in het park. Op verschillende plaatsen zijn eet en drink gelegenheden.

Het park is open vanaf 7 uur in de ochtend. In het hoofdseizen is het een aanrader om vroeg te komen om op die manier de grote massa van toeristen te vermijden en een goede parkeerplaats te vinden. Gelukkig is het park heel groot, zo’n 20.000 hectare, en als je langere tijd hebt kun je ver weg van de andere toeristen genieten van het dicht-beboste park.

Ligging

Nationaal Park Plitvice Meren ligt in het binnenland van Kroatië aan de weg tussen Zagreb en Split, dichtbij de grens met Bosnië-Herzegovina.

Accommodaties

Hotel Korana

Er zijn verschillende andere accommodaties in de buurt. We kunnen via onze locale partners een geschikte hotel, appartement of camping vinden. Stuur een email voor een verblijvend offerte of neem contact met ons op.

Tijdens de Autorondreis in Kroatie kunt u ook de Plitvice meren bezoeken.