Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Reistips Kroatië

Dus je wilt graag vakantie vieren en rondreis maken in Kroatië? Kroatië is een geweldig mooi, interessant en verrassend divers land.

Ik neem aan dat je al gehoord hebt van deze tips: Dubrovnik, de Plitvice-meren of eilandhoppen…. Maar hier zijn nog enkele suggesties die je reis nog soepeler laten verlopen, die zorgen dat je ook buiten de gebaande paden komt, en die je nog wat geld kunnen besparen bovendien.

Kroatie vakantie

Kortom, met deze tips kom je vèrder:

1) Wees kieskeurig - rondreizen in Kroatië

Kroatië is een groot land, weersta de verleiding om te veel van dit geografisch uitdagende land te proppen in je eerste bezoek. Als je maar een week hebt, verdeel het tussen de hoofdstad, Zagreb, voor een nacht of twee en besteed de rest van je tijd aan de beroemde Adriatische kust.

Kies voor een 13-daaagse autorondreis of we organiseren een reis volgens je wensen.

2) Hop van eiland naar eiland

Je kan de meeste eilanden bezoeken als dagtrip vanuit b.v. Split of Dubrovnik. Als je de eilanden echt wil ervaren, is het aan te raden om voor een paar nachten te verblijven op een of meerdere eilanden. Het is ook goed om vooraf te plannen welke eilanden je wilt bezoeken. Er varen veel boten tussen vasteland en eilanden, maar ook enkele tussen de eilanden. Deze boten zijn geen super luxe zeilboten, maar ze brengen je van de ene plaats naar de andere tegen een betaalbare prijs.

Korcula - Kroatie

Jadrolinija heeft auto-veerboten, klassieke passagiersschepen en catamarans. Ze verbinden het vasteland met de eilanden en bieden service tussen de eilanden, en ook het vervoer van passagiers tussen Kroatië en Italië - waardoor Jadrolinija perfect is voor het plannen van een Kroatië eilandhop route.
Als je een auto aan boord wilt brengen van de veerboot zal de prijs uiteraard hoger zijn. Het is belangrijk te weten dat de auto-veerboten niet op alle routes varen en het is ook nodig om de auto-veerboten te boeken in het hoogseizoen. Drinken en eten kopen op de boot is best duur, maar je mag natuurlijk je eigen eten en drinken meenemen.

Een mooi voorbeeld van een eilandhop-route is van Split naar Dubrovnik, per veerboot en catamaran, via de volgende route: Split – Vis – Hvar – Korcula - Dubrovnik

3) Check the cruises                                      

Ik weet het, je hebt niet gekozen voor een cruise. Misschien niet, maar toch wil je op de hoogte zijn van de cruises. Op sommige dagen, met 10.000 cruisebootpassagiers, in combinatie met alle touringcars en andere reizigers, kan de oude stad Dubrovnik echt heel druk zijn. De keuze is snel gemaakt als je Dubrovnik kan bezoeken op een dag wanneer er maar 1 of 2 cruiseboten in de haven zijn in plaats van 7 tot 8 boten. Op deze site kun je checken hoeveel cruiseboten er komen naar Dubrovnik op een bepaalde dag: http://www.portdubrovnik.hr/girica1.php. Kent iemand een site waar je dezelfde informatie kunt vinden over Split?

4) Maak een uitstapje buiten de meest bekende steden

Je hoeft niet ver van de toeristische centra te gaan om wat rust en stilte te vinden.

Trogir ligt op minder dan een uur rijden van Split. Trogir is een fantastische stad direct aan het water met een klein sfeervol oud centrum en mooie stranden. Trogir kun je vanuit Split bezoeken als een dagtrip of nog beter, verblijf in Trogir en bezoek Split als een dagtrip.

Trogir-Kroatie

Dichtbij Dubrovnik is een goede optie voor een dagtrip Cavtat. Je kan de bus nemen van Dubrovnik naar Cavtat of je neemt een watertaxi, de reis duurt ongeveer een uur. Cavtat is een gezellige stad die veel minder druk is dan Dubrovnik. Cavtat heeft ook veel accommodaties en gezellige restaurantjes aan de waterkant.

5) Ontdek het schiereiland van Istrië

Istrië, het noordelijke deel van Kroatië, grenzend aan Slovenië kan vanuit de kust (b.v. vanuit Rovinj) of vanuit het binnenland worden verkend. Elke fijnproever zou Istrië moeten bezoeken. In de regio zijn enkele van de beste wijnen van Kroatië te krijgen, maar ook truffels en olijfolie. Aangezien het gebied eens door de Italianen werd geregeerd, is er een uitgesproken Italiaanse sfeer, die je zo niet in de rest van Kroatië ervaart. Helaas vind je daarom ook lagekwaliteit pizza’s in veel toeristische restaurants. Kies liever voor lokale gerechten gemaakt van lokale ingrediënten. Aanrader: bezoek kleine heuveltop-steden zoals Motovun en Grosnjan.

Motovun - Istrie

6) Verblijf in Zadar om prachtige natuurgebieden te ontdekken

Zadar is een fascinerende stad om zelf te verkennen, bijvoorbeeld als een stedentrip. Maar Zadar kan ook uitvalbasis zijn om de ongelofelijke mooie nationale parken te bezoeken: de beroemde watervallen en meren van Plitvice of het Krka Nationaal Park, evenals klimmen en wandelen in de nabijgelegen bergen, en het minder toeristisch Paklenica Nationaal Park. Of ga naar het Pag eiland….

krka watervallen - Kroatie

7) Breng wat tijd door op het eiland Pag

Via een brug vanaf het vasteland kun je Pag bereiken, op ongeveer een uur rijden van Zadar. Pag heeft een heel ander landschap in vergelijking met de rest van Kroatië. Op sommige plaatsen lijkt het dat je op de maan rijdt. Het eiland is het meest bekend om zijn kaas. Ze maken verschillende kaassoorten, maar de meest bekende kaas is gemaakt van schapenmelk. Zout uit de omringende zee wordt afgezet op de vegetatie van het eiland, in het bijzonder, op een soort lokale salie, die wordt opgegeten door de schapen. Dit zorgt voor de kenmerkende smaak van de Pag-kaas. Proef de kaas bij de Sirtana Gligora. Zonder reservering op elk tijdstip.

Eiland Pag - Kroatie

Het eiland Pag heeft ook een paar mooie stranden. In de zomer is het Zrece strand de “Ibiza van Kroatië” met veel muziek en feesten. Als feesten is niet jouw ding is, kom dan in September, het water is nog warm en het is er heerlijk rustig.

8) Dagtrip naar Mostar

Van Split of Dubrovnik kun je makkelijk een dagtrip naar Mostar in Bosnië Herzegovina maken. Deze stad is beroemd om zijn brug over de Neretva. Hoewel het best een lange reis is kun je in Mostar echt een heel andere cultuur ontdekken. Veel lokale toeristische bedrijven organiseren dagtrips of je kunt het openbaar vervoer naar Mostar nemen. Natuurlijk kun je ook makkelijk zelf naar Mostar rijden. Als je tijd hebt, overnacht dan in Mostar om meer tijd te hebben voor deze historische stad en om het geweldige eten te ontdekken.

Mostar brug Bosnie

9) Reis buiten het hoofdseizoen

Als het mogelijk is, vermijd het hoofdseizoen, met name juli en augustus. Het is erg heet, en de grootste toeristentrekkers zijn heel druk. De prijzen van accommodaties zijn veel hoger, en vaak betaal je in juli en augustus meer voor veerbooten en toeristische attracties (b.v. entree naar nationale parken). September is een perfecte maand om Kroatië te bezoeken, het is weer is nog steeds heerlijk warm, zelfs de zee is nog steeds warm genoeg om te zwemmen. Hoewel de grote steden nog steeds druk zijn, is het véél minder druk dan in de zomer. Voor een rondreis in Kroatië zijn mei, juni en oktober ook heel goede maanden, Kroatië is dan aanzienlijk goedkoper en minder druk.

Enig nadeel om buiten het seizoen te reizen is dat er minder veerbooten naar de eilanden varen. Dus als je graag wil eilandhoppen moet je goed naar de dienstregelingen kijken.

10) Huur een appartment

Als je goedkoper in Kroatië wil verblijven, huur dan een apartment. Je kunt daar ook voor je eigen eten zorgen en gebruik maken van lokale markten om de ingrediënten voor je eten te kopen. Wel zo goed voor de lokale middenstand.

Onze reizen en accommodaties in Kroatië