Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Rondreis Istrië: steden en dorpen

Istrië

Istrië is een land binnen een land. In de geschiedenis is het is een onderdeel geweest van veel verschillende rijken, zoals het Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse, Habsburgse, Napoleontische, Italiaanse, Oostenrijks-Hongaarse, Joegoslavische en Kroatische. Vaak hoor je in Istrië het zingende Italiaanse accent in de gesproken Kroatische taal. Istrië, net als Italië, is bekend om zijn wijnen en de smaakvolle truffels van de bossen van Motovun. Istrie is bekend over de kuststeden met prachtige uitzichten over de Adriatische zee, bv. Rovinj, Poreč of Pula. De steden in het binnenland (bv. Motovun, Groznjan of Hum) hebben een heel andere sfeer dan de kuststeden. Met ommuringen, klokkentorens, trappen, bruggen over kleine grachten en de pleinen hebben die vaak een uitgesproken historische sfeer.

Tijdens de Autorondreis in Kroatië, kun je Istrië makkelijk ontdekken.

Rovinj

Op de westkust van Istrië ligt Rovinj, de droomstad van Istrië: diepblauwe zee met enkele bootjes, een schiereiland vol met okerkleurige, rode en gele huizen.  De idyllische stad Rovinj zie je dan ook vaak op brochures en postkaarten.

De Illyriërs hebben Rovinj gevestigd nog voordat de stad werd veroverd door de Romeinen. Later werd Rovinj deel van het Byzantijnse rijk. Gebouwd op een eiland dichtbij de kust, is het sinds de 18de eeuw verbonden met het vasteland. Rovinj was altijd een havenstad en de visserij speelde een belangrijke rol in de dagelijkse leven van de lokalen.

 

Een van de meest bekende bezienswaardigheden in Rovinj, de St. Eufemiakerk ligt op het hoogste punt van de stad. De toren van de kerk biedt een prachtig uitzicht op de Adriatische zee.

De oude stad is een echt “juweeltje”. Hier kun je de hele geschiedenis terugzien in de verschillende gebouwen; van de middeleeuwen tot de barok met gevleugelde Venetiaanse leeuwen die overal te zien zijn als versiering. Het is een stad om rond te dwalen, ook in de kleinere steegjes waar het veel rustiger is.

Tip: Rijd niet met de auto helemaal naar het centrum (het autovrij), parkeer op een gratis parkeerplaats bij het politiebureau (aan de Istarska ulica) en ga lopend naar de haven en naar de oude stad.

Pula

Een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters staat in Pulaop een heuvel boven de haven. Het bouwwerk dateert uit de 1ste eeuw.  Dit amfitheater is gebruikt om oude bouwtechnieken te bestuderen.

Motovun

Motovun ligt in het groene hart van Istrië met bossen en dalen. Het middeleeuwse dorp ligt op 277m hoogte en kijkt uit over het Mirna dal. Het is bereikbaar via een tamelijk steile weg. Veel toeristen bezoeken het centrum van dit kleine dorp, maar voor het einde van de dag wordt het heel rustig, dit is dan ook de juiste tijd om rond te slenteren en een terrasje te pakken met een glas wijn en een snee geroosterd brood met truffels.

 Motovun - Istrie - Kroatie

Een absolute aanrader is om over de stadsmuur te lopen. De best goed bewaarde ommuring is van de 13de – 14de eeuw. De korte stadsmuur wandeling begint op de Andrea Anticoplein; een plein wat doet denken aan Italiaanse piazza’s denken. Sommige huizen langs het pad zijn via een bruggetje over de oude slotgrachten bereikbaar. Vanaf de muur kun je ook van mooie uitzichten over de valleien in de omgeving en de roze dakpannen genieten. Nog mooiere uitzicht krijg je vanaf de middeleeuwse toren. Een vrij steile trap met onregelmatige en afgesleten treden voeren je naar de top, dus wees voorzichtig met klimmen.

Aanbevolen accommodatie: Hotel Kaštel

Groznjan

Het piepkleine ommuurde dorp op de top van een heuvel biedt fantastisch uitzicht over de kust met badplaatsen en de zee. Wandel rond in het dorp tussen de okerkleurige huizen en geniet van de kleine trapsteegjes, doorhangen en pleintjes met de schaduw gevende bomen.

Hum

Waarschijnlijk de kleinste stad van de wereld met nu 27 bewoners. Volgens de legende werden de steden van Istrië door reuzen gebouwd en toen ze begonnen om Hum te bouwen, hadden ze echter maar een paar stenen over…. De stad is inderdaad heel klein, bestaat uit maar twee geplaveide straten en de stad heeft een intacte ommuuring. Een enorme koperstadspoort met opvallende handgrepen beschermt de ingang van de stad. De handgreep heeft de vorm van de hoorn van een Istrische os.

Omdat Hum een piepkleine stad is, is er niet heel veel te doen hier, maar de stad is omgeven door mooie natuur en je kunt er ook 13de eeuwse fresco’s in de Romaanse kerk van St. Jerolima bewonderen.

Hum - Istrie - Kroatie

Er is een lokaal restaurant Humska Konoba die traditionele Kroatische gerechten serveert. Van het terras van het restaurant geniet je van het mooie uitzicht over wijngaarden en olijvenvelden terwijl je aan het eten en drinken bent. Proef de lokale zoete grappa, Humska Biska, gemaakt volgens een oud Keltisch recept van Maretak. Elk jaar op de laatste zondag van oktober wordt ook een Grappa festival georganiseerd in Hum.

 

Poreč

De charmante kleine stad ligt op een schiereiland. De meest bekende bezienswaardigheid is de Eufrasiusbasiliek, die Unesco erfgoed is. De basiliek is gewijd aan de maagd Maria en werd in 6de eeuw in opdracht van bisschop Eufrasius gebouwd op een andere kerk van de 4de eeuw. Van de oudere kerk kun je nog steeds resten zien. De trots van deze basiliek zijn de Byzantijnse mozaïeken in de apsis. De architectuur is gewoon prachtig met geschiedenis in elke hoek.

Porec- Istrie - Kroatie

Na het bezoek van de basiliek kunt u in de oude stad rondwandelen. Van de stadsmuren zijn weinig over, maar zijn een aantal stadstoren. Een van de toren is de ronde toren die verbergt een panoramisch bar. Zeker de moeite waard om te stoppen voor een kopje koffie of voor frisdrankje. Van de top kun je genieten van een schitterend uitzicht over de stad en het schiereiland. Trappen zijn heel steil, neem je tijd om boven te gaan.

Grotten van Bardine

De grotten liggen ongeveer 8km ten noordoosten van Porec. In de vijf ondergrondse grotten, die op een diepte van 132m liggen zijn prachtige stalagmieten, stalactieten en andere kalksteenformaties in wonderlijke vormen bv. sneeuwpop, toren van Pisa te zien. Neem een trui mee, het is maar 14 graden daar.

Accommodaties

Hotel Kaštel in Motovun

We kunnen via onze locale partners een geschikte hotel, appartement of camping vinden. Stuur een email voor een verblijvend offerte of neem contact met ons op.

Tijdens de Autorondreis in Kroatie kunt u ook Istrie bezoeken.