Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Ervaar Macedonië

 • 8-daagse rondreis met privégids
 • Proef de heerlijke wijnen van Macedonië
 • Kooklessen met lokale mensen
*

Tijdens deze reis proeft u veel Macedonische gerechten. Een Macedonische gerecht is niet alleen fris en uitnodigend, maar een kijkje terug in de rijke en gevarieerde geschiedenis van het land.  Via deze weg ervaart u het land op een unieke manier. Naast dat de privégids u verteld over de cultuur en geschiedenis van het land, zorgt hij ook voor een onbezorgde reis.  

Programma

Dag 1 - Skopje

Aankomst in uw hotel in Skopje. Het driesterren hotel ligt in het centrum van Skopje. Afhankelijk van uw aankomst tijd kunt u uitrusten in het hotel of u verkent de stad. Als u langere tijd hebt raden we graag een stadswandeling aan met gids, vraag voor de mogelijkheden.
In de avond ontmoet u uw reisgids en gaat u samen met de gids naar een traditioneel Macedonisch welkomstdiner in de oude bazaar.

Dag 2 - Matka Canyon – Tetovo - Leunovo

In de ochtend genieten we van het ontbijt in de straten van Skopje. Daarna vertrekken we naar de Matka Canyon. Dit is een betoverende kloof met een rijk complex aan middeleeuwse gebouwen zoals kerken, kloosters en de restanten van een fort (het middeleeuwse stadje Matka). Na een korte wandeling vanaf het startpunt naar het klooster van St. Nikola Shishevski, maken we een ontspannen zeiltocht door de Matkakloof, op de rivier de Treska. Onze laatste stop is de Vrelo grot. Na het bezoeken van de bezienswaardigheden van de kloof, gaan we naar het dorp Shishevo, waar we een lekkere lunch nuttigen in een klein familierestaurant.
Na de lunch vertrekken we naar het dorp Leunovo. Op de weg naar Leunovo stoppen we bij de Šarena Džamija (betekent geschilderde moskee) van Tetovo van de XV eeuw. De moskee staat bekend om de prachtig versierde gevel waarin meer dan 30.000 eieren zijn verwerkt. We komen aan in Leunovo in de vroege avond, waar we onze gastheer ontmoeten die verhalen vertellen over hun huis en leven tijdens een traditioneel huisgemaakt diner.

Dag 3 - Mavrovo National Park – Janche - Ohrid

Nadat we afscheid genomen hebben van onze gastfamilie, ontdekken we het zuidelijk deel van Mavrovo Nationaal Park, die etnisch en cultureel verschillend is van andere delen van deze regio als gevolg van de aanwezigheid van inheemse gemeenschappen van Macedonische moslims. We stoppen in het dorp Rostushe en we maken een wandeling naar de Duf waterval. Na de wandeling kunnen we in de buitenlucht genieten van een traditioneel ontbijt met lokale taart en zure melk.
De volgende stop is Sint Jovan Bigorski Klooster (Johannes de Doper) - het meest spirituele klooster in Macedonië, gebouwd in de negentiende eeuw. In het klooster zien we een icoon van Johannes de Doper die dateert uit de elfde eeuw. Een van de meest waardevolle schatten is de iconostase van houtsnijwerk en wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden in deze stijl.
Daarna gaan we naar het dorp Janche waar we kookles van de lokale dorpsvrouwen krijgen, die ons zullen leren hoe ze hun lokale gebak (een specialiteit van de regio) maken.
Na de lunch rijden we naar Ohrid, waar we in de vroege avond aankomen.

Dag 4 - Ohrid

Ohrid is de ‘eeuwige’ stad, gebouwd op een magische heuvel. Het is een levendige stad die oude en moderne tijden voor eeuwig verbindt. De stad van 365 kerken, een voor elke dag van het jaar, werd uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO in 1980.
Aan het begin van deze dag kunt u gewoon rusten bij het meer of u gaat met uw leider op een tour naar de zuidelijke punt van het meer van Ohrid en ervaart u de mystiek van het St. Naum klooster, een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Macedonië. Later verkennen we de stad van Ohrid tijdens een wandeltocht – bezoeken we het oude theater, Plaoshnik, de Vesting van Samuil en St. Jovan Kaneo kerk, gebouwd op een klif boven het meer.
In de avond gaan we naar Kuratica, een dorp buiten Ohrid, waar we de gastvrijheid van de lokale familie Goran genieten. We worden getrakteerd op lokale delicatessen en eigen gebrouwen Rakija die Goran met speciale kruiden verrijkt die alleen in deze regio groeien. Als we geluk hebben gaat hij ons ook vermaken met wat muziek bij het kampvuur.
Opmerking: Als het op deze dag of de dag ervoor regent, kunnen we slakken foerageren in Kuratica en gebruiken onze inzameling voor het diner.

Dag 5 - Ohrid - Resen - Brajchino - Bitola

Vandaag gaan we naar het gebied van het Prespameer, een van de grootste en oudste zoetwater meren in Europa. Onderweg stoppen we in Resen, waar we de lokale markt bezoeken en onze ingrediënten voor onze keuken sessie in Brajchino gaan kopen. Brajchino is een mooi dorp gelegen in het Nationaal Park Pelister. Onze gastheer wiens familie voor vele generaties in dit dorp heeft gewoond, zal ons leren hoe de plaatselijke lekkernij van Prespa Karper, en vele verschillende garnering zoals pinjur (geroosterde paprika dip) en makalo (knoflooksaus) worden gemaakt.
Na een ontspannen lunch hebben we vrije tijd om het dorp Brajcino te voet te verkennen. In de late middag gaan we verder naar Bitola. Ons hotel is centraal gelegen aan Sirok Sokak (breed steegje) de beroemdste straat en de trots van Bitola. Het is de langste voetgangerszone in de Balkan en de café cultuur van Bitola is bekend in heel Europa. Op deze avond kunt u de stad op uw eigen manier ontdekken.

Dag 6 - Bitola - Dihovo

Deze ochtend bezoeken we de Stara Carsija (oude bazaar) en genieten we van de Turkse koffie in een van de oude cafés en leren we over de koffie cultuur van Bitola. We gaan ons verder verdiepen in de bazaar en beëindigen de ochtend met een kaasproeverij in het kaaspaviljoen.
Vervolgens bezoeken we de oude stad en de archeologische plek Heraclea Lyncestis, gelegen aan de rand van Bitola. Heraclea werd opgericht door Philip II van Macedonië in de IV eeuw voor Christus, nadat hij de omliggende regio Lyncestis had veroverd en opgenomen in zijn koninkrijk van Macedonië. De stad werd genoemd na de mythologische held Heracles, die Philip als zijn voorouder beschouwde. Door zijn strategische ligging werd Heraclea een welvarende stad.
In de middag gaan we naar Dihovo een klein dorp gelegen aan de voet van Mt Pelister net buiten Bitola. Hier verkennen we de fascinerende wereld van de honingbij. Lokale imkers vertellen over de verborgen geheimen van de bijen, de bijenteelt en honing. U krijgt beschermende kleding voor een open bijenkorf demonstratie en u krijgt de mogelijkheid om te helpen als u dat wil, bijvoorbeeld om de honing van de kam te halen. Achteraf is er nog een proeverij.
De dag sluiten we af met een traditionele huisgemaakte maaltijd in de tuinen van Villa Dihovo, een bijzondere steen en hout villa gebouwd in traditionele Macedonische stijl. Alle ingrediënten die gebruikt worden om onze lunch te koken zijn biologisch en zijn afkomstig uit privétuinen van de familie. Alle drank zoals rakija, wijn en bier zijn ook gemaakt op het terrein. Kortom een gezonde, lekkere en culturele ervaring.

Dag  7 - Bitola - Tikves – Skopje

In de ochtend beginnen we vroeg met ontbijt en kunt u de lokale specialiteit van Ckembe Corba (pens-soep) proberen, oorspronkelijk was het voedsel voor arme mensen en maar wordt nu beschouwd als lokale lekkernij. Er wordt beweerd dat de soep een onderdeel was van een initiatie ritueel voor jongens, maar wordt nu genuttigd door de jongeren na een avondje stappen, de ouderen nemen de soep als een vroege ontbijtschotel.
Later in de ochtend gaan we naar het wijngebied van Tikvesh. Wijncultuur speelt al sinds de Romainse tijd een centrale rol in Macedonië. Dankzij een overvloed aan zon, mediterrane en continentale winden en rijke rotsachtige bodem, groeien wijndruiven goed in Macedonië.
We genieten van een wijnproeverij bij een wijnhuis in de Tikvesh regio, dit samen met het proeven van kaas en andere specialiteiten van de regio. De traditie van het wijnmaken en de wijnbouw in de regio Tikves dateert al van de 4e eeuw voor Christus. De mensen produceerden al heel veel wijn in de middeleeuwen meestal in de kloosters, zoals eigenlijk in heel Europa.
We gaan terug naar Skopje waar we in de late namiddag aankomen. Deze avond kunnen we genieten van een "Macedonië afscheid" diner.

Dag 8

De tour eindigt vandaag. Na het ontbijt wordt u naar de vliegveld gebracht.

Prijzen

De getoonde prijzen zijn per persoon. We kunnen het beschreven programma van de reis aanpassen volgens uw wensen.

Inclusief:

 • Vervoer voor de hele reis (Engels sprekende chauffeur, brandstof, betaalt tol, parkeren incl.)
 • Vliegveld transfer
 • Reisleider
 • Accommodatie in 2-persoonskamers
 • Alle maaltijden (vanaf dag 1 diner tot en met dag 8 ontbijt, exclusief dranken)
 • Activiteiten met lokale gidsen (volgens programma)
 • Entreegelden op archeologische sites / nationale parken

Exclusief:

 • Single supplement (€140 p.p.)
 • Reisverzekering
 • Vliegtickets
 • Persoonlijke uitgaven