Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Servische keuken

maandag 11 september 2017

Servische keuken

Servische eten is vaak best zwaar, maar ook erg smakelijk. Bij de lokale mensen ga je ontdekken dat veel en lekker eten altijd samengaan met een hoop gezelligheid. Vlees, lokale groenten en gebak domineren de Servische keuken. Vlees, en dan vooral varkensvlees, speelt een onmiskenbaar centrale rol in de Servische traditie.

De Servische keuken bestaat uit een mix van Oosterse, Centraal-Europese en de lokale Balkan invloeden. Elementen uit de Turkse, Arabische, Griekse, Italiaanse, Russische, Hongaarse en Oostenrijkse keuken zijn overal terug te vinden, niet alleen in de namen van producten en gerechten, maar ook in de samenstelling of het gebruik van de producten.

Tijdens onze culinaire stadswandelingen in Belgrado kun je veel Servische gerechten proeven met onze nederlandstallige gids.

De meest bekende Servische gerechten:

Ćevapčići

Bij de eerste de beste eetgelegenheid zul je altijd Ćevapčići (ook Ćevapi genoemd) tegenkomen. Mede omdat Ćevapčići lekker en goedkoop is, is het misschien wel het meest bekende gerecht van Servië, maar over de hele Balkan staat het onder verschillende namen op het menu. Het zijn kleine gegrilde vleesrolletjes gemaakt van varkens- of rundergehakt. Ze worden meestal geserveerd per 5-10 stuks op een bord of in een platbrood (lepinje of somun), vaak met gehakte uien, zure room, kajmak, ajvar, gemalen rode peper en zout.

cevapcici

 

Pljeskavica

Een ander zeer bekend gerecht in Servië is Pljeskavica (spreek uit als plajeskavietsja). Dit is de Servische variant van de hamburger en kun je bij fastfoodrestaurants in heel Belgrado kopen. Leskovačka pljeskavica (Pljeskavica van Leskovac) is één van de meest bekende soorten in Servië en is meestal gemaakt van rund- of varkensvlees, zeer kruidig en geserveerd met uien. Er zijn echter ook variante van de pljeskavica, zoals Šarska en Hajdučka. Šarska pljeskavica is gemaakt van rundvlees en gevuld met kashkaval kaas (gemaakt van schapenmelk). Hajdučka pljeskavica is gemaakt van rundvlees gemengd met gerookt varkensvlees.

Pljeskavica - Servie

 

Schnitzels

Ook staan er in elk traditioneel Servisch restaurant allerlei soorten schnitzels op de kaart. Naast de Weense schnitzels is er ook een Servische variant: de Karadordeva snicla. De schnitzel wordt opgerold met plakken ham en kaas, daarna gepaneerd en als een dikke rol in de pan gebakken. Dit is overduidelijk een stuk vlees voor mensen met grote trek.

Sarma

Zoals gezegd is de rol van vlees als ingrediënt van de Servische keuken nogal groot. Toch zijn de gerechten erg verschillend. Een van de meer bijzondere creaties een gerecht dat zich over het hele voormalige Ottomaanse rijk heeft verspreid, sarma. In principe is het gemalen rundvlees en rijst gerold in kool, bladerdeeg of wijnbladeren. In Servië is de sarma, gemaakt met zuurkool het meest populair. Sommige mensen eten het liever met zure room (pavlaka), terwijl anderen de sarma liever eten met knoflook.

Sarma - Servie

 

Šopska Šalata

Al dit vlees wordt gegeten met salades: vaak van verse tomaten, komkommers, ui, paprika, pepers en verse olie – in verschillende samenstellingen. Een bekende gezonde salade is de Šopska Šalata, die vernoemd is naar het merkwaardige volk van de Šopi die woont in het grensgebied van Servië en Bulgarije. De salade is een combinatie van net genoemde verse groenten met daarover een dikke laag geraspte witte kaas. Heerlijk fris en ideaal om de vlees gerechten te verlichten.

Servische Shopska salade

 

Kajmak en Ajvar

Dan staan er naast de salades en het vlees bij bijna alle traditionele Servische gerechten Kajmak en ajvar op tafel. Beide brouwsels smaken ook heerlijk op vers brood. Kajmak is een soort kruising tussen roomkaas en boter. Ajvar is een hartig smeersel die van gegrilde rode paprika wordt gemaakt. Ajvar kan als broodbeleg, bijgerecht of als salade worden gegeten. Ajvar is afkomstig uit de Servische keuken, en was daarom lang bekend als "Servische Salade" of "Servisch Groentekaviaar". Het is tegenwoordig populair in de hele Balkan en wanneer verkocht in een mooie pot een leuk kadootje voor vrienden in Nederland.

Kajam en Ajvar - Servie

Gibanica en burek

Zijn we klaar met de hoofdmaaltijd dan is het tijd om te denken aan de dranken en het gebak. Gibanica is een typische kaastaart voor Servië. Het is een van de meest herkenbare soorten Servische gebak. Het bestaat uit lagen van dunne deeg met kaas, en is meestal met een ei is overgoten. Lijkt dit lekker? De Serven kennen ook burek. Dit is een familie van gebakken of gefrituurd gevulde gebakjes van Ottomaanse oorsprong gemaakt van een dun kruimelig deeg bekend als yufka (of phyllo). Burek kan gevuld zijn met kaas, gehakt of champignons. Om je vingers bij af te likken; is het niet alleen omdat het zo lekker heeft gesmaakt, dan wel om het soms nogal vettige karakter…

Servische ontbijt

 

Rakija

Zowel voor (met name als je te gast bent), als tijdens, als na het eten drinkt men een glaasje (of twee) sterkedrank. Rakija is de nationale drank van Servië en is over het algemeen gemaakt van pruimen (sljivovica) of druiven (lozovac), maar Serviërs maken ook rakija van andere fruitsoorten zoals kweepeer (dunja), abrikoos (kajsija) en peer (kruskal).

Koffie

Zoals eerder gezegd speelt gezelligheid en een goed gesprek een belangrijke rol in de Servische cultuur. Onlosmakelijk hiermee verbonden is het drinken van een goede koffie. In Servië wordt de koffie op Turkse wijze bereid. Geroosterde en fijngemalen koffiebonen worden in een pot (cezve) samen met water gekookt. Dit brouwsel wordt geserveerd in een kopje (waarin dus ook de koffieprut zit). Suiker wordt toegevoegd voor de smaak (soms worden er suikerklontjes bij geserveerd die dan eerst in de mond worden gedaan voordat men een slokje van de koffie neemt). Deze methode van koffie serveren is te vinden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, de Kaukasus en dus ook in de Balkan. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal opgedronken wordt zodat het koffiedik in het kopje achterblijft. Het is zeer sterke koffie en daarom wordt er altijd een glaasje water bij geserveerd.

Servische koffie

 

Prȉjātno - при̏ја̄тно

 

Maak kennis met de Servische keuken tijdens een van onze reizen: Beleef Servie of Proef Belgrado. Jij kan ook een culinair stadswandeling in Belgrado boeken.

Plaats een reactie