Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Sibenik

Šibenik

Šibenik is een levendig kuststad die is gebouwd op rotsen en gebouwd met rotsen. Šibenik staat bol van stenengebouwen, stenentrappen, rotswanden, geplaveide straatjes en stenenbogen.

De Midden Dalmatische stad Šibenik viert dit jaar haar 950ste verjaardag. Het is de derde grootste stad aan de kust en de 12de grootste stad in Kroatië. De regio werd in de laatste jaren een groeiende reisbestemming, gedeeltelijk dankende aan de populariteit van Game of Thrones.

Sibenik

Šibenik dateert uit de 9de eeuw, waardoor Šibenik de enige stad op de Kroatische kust is die volledig door de Kroaten werd gebouwd, zonder enige invloed van de Illyriërs, Romeinen of oude Grieken.  De stad Šibenik wordt door de lokale bevolking vaak 'Krešimirov Grad' (stad van Krešimir) genoemd. De eerste officiële vermelding was namelijk in een document uit 1066 van de Kroatische koning Petar Krešimir IV. Een standbeeld gewijd aan koning Krešimir IV is geplaatst in Perivoj Roberta Visanija, het park naast de oude binnenstad van Šibenik.

Top 5 bezienswaardigheden in Šibenik

1)      Kathedraal van St. James

De grootste attractie in Šibenik is de kathedraal van St. James. Dit enorm stenen monument is een van topattracties aan de hele Dalmatische kust en wordt beschouwd als het belangrijkste Renaissance-gebouw in Kroatië. UNESCO erkende de culturele, architecturale en historische betekenis van deze kathedraal toen deze in 2000 Werelderfgoed werd verklaard. Deze prachtige kathedraal werd gebouwd in de 15de en 16de eeuw en het kan worden gezegd dat het een van de belangrijkste monumentale kathedralen in Europa is. Het zou Šibenik niet zijn als de kathedraal niet volledig uit steen werd gebouwd, het is de enige kathedraal in heel Europa die alleen met steen gebouwd is.

Sibenik

2)      Gemeentehuis

Een opvallend harmonieus Renaissance gebouw gelegen in het hart van de stad op het middeleeuwse plein “Republiek Kroatië”. Het stadhuis van Šibenik werd gebouwd tussen 1533 en 1546. De prachtige gevel bestaat uit kolommen en bogen, een balustrade en een balkon. Op de begane grond bevindt zich een prachtig lokaal restaurant, waar het buitenterras een uitzonderlijk uitzicht op de St. James-kathedraal biedt. Hoewel het stadhuis tijdens een geallieerde luchtaanval in 1943 volledig werd verwoest, werd het herbouwd en ziet het er nu net zo uit als vóór de Tweede Wereldoorlog.

3)      Stenen Straten en schilderachtige pleinen

Een leuk ding om in Šibenik te doen is gewoon doelloos rondlopen. Het middeleeuwse hart is volledig autovrij, de straten en steegjes zijn gewoon te smal voor autoverkeer. Er zijn boordevol historische locaties, van oude kerken tot paleizen en herenhuizen, om te ontdekken. Alles is natuurlijk gemaakt van steen uit de omgeving. Omdat de stad werd gebouwd op een rotsachtig kustgebied, zijn er ook enkele hoogteverschillen, die door stenentrappen worden overwonnen.

Sibenik

4)      Vier forten

Šibenik had altijd een strategische positie in de Adriatische Zee. Dit militaire voordeel maakte Šibenik tot een veel gewenste stad door de grotere mediterrane machten. De heersers van de stad anticipeerden daarop en ze hebben een aantal machtige forten opgericht, bouwden versterkte stadsmuren en bouwden indrukwekkende torens. Tegenwoordig zijn de forten de best bewaarde overblijfselen van dit eens zo machtige verdedigingssysteem. Er zijn vier forten in de stad Šibenik - de forten van St. Nicolaas, St. John en St. Michael, en het fort Barone (Tvrđava Šubićevac ook Barone genoemd) - die allemaal werden gebouwd tussen de 15de en 17de eeuw.

Hoewel ze allemaal zeker een bezoek waard zijn, is het Fort van St. Michael bijzonder interessant omdat het een concert- en theaterlocatie op de top herbergt. Met uitzicht op Šibenik en de eilanden in de Adriatische Zee, het is een van de meest schilderachtige plaatsen om een optreden in Kroatië bij te wonen.

Entree naar het fort St. Michael kost 50 kuna. Het toegangsticket van het fort Michael is ook geldig voor het fort Barone, dus als je er klaar voor bent, kun je van Michael naar Barone lopen, het is 10-15 minuten lopen, inclusief een zeer steile heuvel, dus zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt op warme zomerdagen. Als twee forten niet genoeg zijn, kun je van Barone naar St. John’s fort (Tvrđava Sv. Ivana) lopen, dat is de hoogstgelegen fort, de wandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Sibenik

 

5)      Krka Nationaal Park

Het Krka National Park is niet gelegen in Šibenik, maar zeker dichtbij genoeg om als een lokaal hoogtepunt te worden beschouwd. Het ligt slechts een paar kilometer ten noordoosten van de stad - ongeveer 15 minuten rijden van het stadscentrum. Dit prachtige nationale park beschermt een deel van de rivier de Krka en de omringende bossen.

In het park zijn een grote aantal watervallen en cascades, de grootste en de meest bekende is de Skradinski Buk. Bovendien kun je zwemmen in de natuurlijke vijver onder de waterval, wat absoluut geweldig is - zwemmen is bijvoorbeeld nergens toegestaan in het Nationaal Park van de Plitvice-meren.

Krka Watervallen

Er zijn een paar ingangen in het Krka National Park, maar de aanbevolen route, dat wil zeggen, degene die het dichtst bij Skradinski Buk ligt, is de Lozovac-ingang. De ingang is duidelijk aangegeven langs alle naderende wegen, waarvan de hoofdsnelweg de A1 is. Er is gratis parkeergelegenheid.

Ligging

Šibenik ligt op een hele gunstige en centraal locatie in Midden-Dalmatië tussen de steden Zadar en Split, dus die kunnen makkelijk vanuit Šibenik bezocht worden. Er is nog veel meer te doen en te beleven in de regio.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Šibenik

 • Nationale park Kornati                                                           
 • Natuurpark Meer van Vrana
 • De bergtop van Dinara, de hoogste berg van Kroatië
 • Rivieren Krka en Cetina, en een deel van de Zrmanja-rivier
 • UNESCO-werelderfgoedlijst: voorlopig genomineerde, de wijngaarden van Primošten met hun inheemse Babić-druivenras
 • Natuurlijke wonderen, waaronder de bron van de rivier de Cetina
 • Kloosters, kerken en musea
 • Historische en archeologische vindplaatsen
 • Folklore, culturele evenementen en festivals
 • De regio Šibenik herbergt 14 forten:
  • alleen de stad Šibenik heeft er al vier
  • er zijn zeven forten uit de Middeleeuwen aan de oevers van de rivier Krka
  • de middeleeuwse Knin-vesting
  •  het Byzantijnse fort op de Kornati-eilanden
  • de overblijfselen van het Romeinse militaire kamp en amfitheater: Burnum
 • Er zijn ongeveer 20 historische steden langs de kust met stranden, café-bars, restaurants, festivals en evenementen. De bekendste zijn Pirovac, Tribunj, Vodice, Brodarica, Primošten en Rogoznica. De drie grootste steden in het binnenland van Dalmatië zijn Skradin, Drniš en Knin.
 • Veel eilanden liggen voor de kust van Šibenik dichtbij het vasteland, het maakt Šibenik een zeer aantrekkelijke plaats om te zeilen. Sommigen daarvan kunnen goed met de veerboot bezocht worden bv. Kaprije, Zlarin, Žirje en Prvić. Op deze eilanden kun je prachtige, rustige stranden vinden om heerlijk te ontspannen en te zwemmen. Zes eilanden zijn bewoond, maar autovrij (goed voor fietsen). Behalve Murter die via een verplaatsbare brug met het vasteland is verbonden.