Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Street food in Boedapest

donderdag 2 juni 2016

Wat is street food?

Hongarije staat bekend om zijn rijke en bijzondere gerechten. Zo kent iedereen natuurlijk de heerlijk warme, zware, maar smakelijke gerechten zoals goulash soep, pörkölt (stoofvlees), visssoep of lecsó.

Op dit moment ga ik niet verder in over deze beroemde traditionele Hongaarse gerechten. Laten we springen naar de verbazingwekkende en trendy wereld van street food in Boedapest.

Voor degenen die niet bekend zijn met deze term; street food zijn lekkernijen die je krijgt van een straatverkoper, die je eet tijdens het lopen en die waarschijnlijk een vlinke vlek gaat achterlaten op je net nieuw gekochte shirt.

Maar Boedapest bruist. Tegenwoordig is street food méér. In de laatste jaren een interessante fenomeen zogenaamde "gastro-revolutie" vindt plaats in en buiten Boedapest.  Street food aanbieders zijn verbeterd en zelfs bekende critici zoals bijvoorbeeld Gordon Ramsey zijn het erover eens dat veel van de huidige street food creaties daadwerkelijk culinaire specialiteiten op zichzelf zijn.  En het mooiste is, Boedapest heeft veel van deze specialiteiten te bieden. Maak kennis met Street food in Boedapest.

 

Street food als lunch 

In Hongarije is de warme lunch traditioneel de belangrijkste maaltijd van de dag. Sinds een paar jaar wordt ook voor lokale mensen street food als snelle lunch meer en meer populair, maar zeker voor de hongerige toeristen is street food een uitkomst.

Heel wat nieuwe opmerkelijke plaatsen zijn verschenen in de stad, waar je kan “street food” eten. De beroemdste uitgaanswijk van Boedapest, bekend als de Joodse wijk (het 7de district) is het Paradijs van street food. Uitgaan en street food passen natuurlijk goed bij elkaar. De ruimste keuze vind je in de Kazinczy utca. Bijvoorbeeld op nummer 18 is de Karaván, een overdekte binnenplaats met een verzameling aan street food kraampjes. Hier kun je bijvoorbeeld de lángos proeven, een soort gebakken platte koek gemaakt uit gistdeeg. Traditioneel wordt lángos gegeten met zure room, knoflookolie en gerapste kaas. Het is geen lichte kost, maar af en toe vind ik het heerlijk. Wie liever toch iets anders wil, is er keuze genoeg; van pizza's, soepen, aziatische happen tot hamburgers. Verder op in de straat zijn er nog onder andere, Aziatische en Joodse restaurants.

Ook buiten de Joodse wijk is street food te vinden. Slechts 10 minuten lopen van het parlament, is de Hold straat met een overdekte markt. Op de tweede verdieping zijn een antal bijzondere eetstalletjes. Hier kun je heel verschillende en verrassende street food proeven: van Italiaanse en Russiche specialiteiten, een grote stuk varkensschnitzel, varkensneus of hamburger tot de Hongaarse minimaaltijden in een broodje van Kolbice (ijshoornvormige broodjes met Hongaarse miniworstjes, gebakken uien, kool en andere ingrediënten naar keuze). Of wat denk je van sushi gemaakt met gebakken vis? Ontdek hier de trendy wereld van kwaliteits-street food in Boedapest en geniet!

Kortom, genoeg van vette hamburgers zonder smaak ontdek dan de bijzondere street food plaatsen die Boedapest te bieden heeft.

Wil je de beste plaatsen ontdekken zonder eindeloos te zoeken op het internet of rond te lopen en, zoek dan niet verder en boek een Street food tour met ons.

 

 

Plaats een reactie