Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Tapolca

  • Rooien onder een charmante stadje
  • Romantische Molenmeer
  • Geologische wonder

Tapolca

Tapolca is een leuk en mooi gelegen stadje met kleurrijke barokke huizen en kerken afgewisseld door bouw uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, toen Tapolca werd ontwikkeld als mijnbouwstadje. Het is heel gezellig om rond te lopen bij het romantische Malom-tó (Molenmeer). Dit meertje is genoemd naar een oude molen, wat nu een hotel is. Het meer wordt gevoed door ondergrondse bronnen die verbonden zijn met een grotmeer.

Tapolca staat dan ook bekend om dit grotmeer met ondergrondse gangen, waarin je zelf een stukje met een roeiboot kan varen. De gangen zijn soms heel smal, dus voorzichtig voor je hoofd. Een rondje duurt ongeveer 15 minuten, en is zeker interessant voor de kinderen.

De kalksteengrot is pas in 1903 toevallig ontdekt tijdens het graven van een put. Het opkomende warme water heeft de ondergrondse gangen gevormd. In het droge deel van de grot zijn kleine zaaltjes. De temperatuur in de grot is ongeveer 20°C graden en het water is ook ongeveer 18-20°C. De luchtvoochtigheisd is bijna 100%. Het meer is 0,7-1,2 meter diep. Kortom een heerlijk verkoelend bezoekje aan een bijzondere plaats.

Vlak naast deze grot ligt nog een grot die echter voor heel andere doeleinden wordt gebruikt. Eind 19e eeuw werd ontdekt dat deze grot vanwege de hoge luchtvochtigheid en de zeer zuivere lucht een heilzame werking heeft op de luchtwegen.

Het bezoek van de grot is een leuke daguitje van het Balatonmeer. Tapolca is ongeveer 45 minuten rijden van Balatonfüred of 30 minuten rijden van Keszthely.

Kun je niet voorstellen hoe deze grot is, kijk deze film.

Top 10 bezienswaardigheden rond het Balatonmeer

Accommodaties in de omgeving

Kasteelhotel Batthyány

Hotel Bonvino

Pension Óbester

Hotel Pelion kuurhotel