Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Tokaj

  • Historische wijngebied
  • Een van de meest bekende Hongaarse witte wijnen

Tokaj

Tokaj wijn

Het Tokaj-Hegyalja wijngebied ligt in het noordoosten van Hongarije, aan de voet van de Karpaten. Dit gebied is al sinds eeuwen beroemd om zijn heerlijke zoete witte wijnen. Tokaj is de oudste wijnstreek van het Hongarije.

Geschiedenis

Er wordt hier al wijn geproduceerd sinds de derde eeuw, maar de regio werd internationaal bekend door de Franse koning Lodewijk XIV die de Tokaji Aszú de "wijn van de koningen, de koning van de wijnen” noemde. Tijdens de 17e en 18e eeuw was de wijn het favoriete drankje van de Europese koninklijke huizen. Maar Tokaj werd in de geschiedenis niet altijd zo gewaardeerd. Na de Tweede Wereldoorlog, toen Hongarije onder Sovjet-invloed kwam, werd de wijnproductie beperkt tot een centraal-planningssysteem waar alleen de hoeveelheid belangrijk was. In die tijd werd niks gedaan om de wijn kwalitatief te houden of te verbeteren. Dit gebeurde niet alleen in Tokaj maar ook in de rest van Hongarije. Het resultaat was verwoestend voor de Hongaarse wijnindustrie. Echter, nieuwe investeringen en een hernieuwde inzet voor traditioneel wijn maken heeft geholpen om deze en andere regio’s in oude glorie te herstellen. In 2002 heeft de UNESCO Tokaj uitgeroepen tot ‘World Heritage Site’ en hiermee heeft Tokaj erkenning gekregen voor meer de dan 1000 jaar continue productie van Tokaji Aszú.

Waarom zijn de wijnen van Tokaj zo bijzonder?

De wijngaarden bevinden zich slechts op enkele kilometers afstand van de grens met Slowakije en Oekraïne en strekken zich uit over ca 5000 ha op grotendeels naar het zuiden gerichte hellingen. De rivieren de Bodrog en de Tisza domineren de vlakte en zorgen voor omstandigheden waarin de inheemse druiven in de herfst hun suikergehalte concentreren: of te wel door edele rotting en het indrogen van de druif aan de wijnstok. De inheemse rassen zijn Hárslevelu, Furmint, Muscat, Zeta, Kabar en Kövér. Op vulkanische bodem en lösshoudende ondergrond ontstaan door de traditionele vinificatie de wereldberoemde droge en zoete witte wijnen. Een lange warme herfst en de rivier nevels creëren een uniek en ideaal klimaat voor de edele rotting van de Tokaji Aszú. Verder maken de opslag in tuifsteenholen met een rijke microflora en een dikke lagen schimmel (Cladosporium) op de kelderwanden, de Tokaj zo’n bijzonder wijn. Een wijn die al eeuwenlang liefhebbers in verrukking brengt.

Er zijn veel oude kelders om te bezoeken. Het grootste deel van de kelders dateert uit de 13e tot 17e eeuw. Het is een traditie in Tokaj om bezoekers vrij te ontvangen. Heel leuk dat je bijna overal zonder afspraak kunt binnenlopen om de lekkere wijnen te proeven, ook om 10 uur ’s ochtends.

Wat kan ik nog doen in de omgeving?

Naast proeven van wijnen is er veel meer te doen in de regio. Je kunt in het centrum van Tokaj mooie herenhuizen van wijn handelaren uit de 18e en 19e eeuw vinden. Het Tokaj museum is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis gebouwd door Griekse wijn handelaren. Hier kan je de geschiedenis van Tokaj en de productie van de Tokaj wijnen vinden. Er is ook een prachtige verzameling van christelijke liturgische kunst, waaronder iconen, middeleeuwse kruisbeelden en drieluiken. Er is een Judaica uit de voormalige Grote Synagoge te bewonderen, en een tijdelijke exposities van lokale kunstenaars.

Voor diegenen die al die zoete wijn willen verteren, is er een ruime mogelijkheid voor wandelen, paardrijden en kajakken in de omliggende schilderachtige landschappen. Fietsers zullen genieten van de prachtig onderhouden EuroVelo fietspaden in de regio, terwijl geschiedenisliefhebbers zullen genieten van de architectuur van het dorp. Zorg ervoor om wat tijd te sparen voor een dagwandeling in de Zemplén heuvels of een kajak tocht op de rivier de Bodrog. Gezinnen kunnen genieten van een mooie motorboot reis over de Tisza.

Accommodaties in de omgeving

Kasteelhotel Degenfeld

Product labels