Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Top 10 bezienswaardigheden in Servië

vrijdag 15 december 2017

Top 10 bezienswaardigheden in Servië

Hoewel Servië een klein land is, is het land rijk aan natuurlijke fenomenen, culturele en historische monumenten en plaatsen voor de actieve vakantiegangers. Voor heel Servië heb je echt wel meer nodig dan een paar dagen. Ik laat je 10 plaatsen zien die je zeker moet bezoeken om te kunnen zeggen dat je in dit land bent geweest.

  1. Djavolja Varos (Duivels stad)

Deze bijzondere plaats in Servië was in de race voor een van de nieuwe zeven wonderen van de wereld. Deze creatie van de natuur zal je zeker onthouden en je wil zeker ook oneindig veel foto’s maken. Het monument ligt in het zuiden van Servië, ongeveer 300 kilometer van Belgrado, en is zeer zeldzaam in de wereld. Het natuurfenomeen bestaat uit aardpijlers met steenkappen op de top die wel 15 m hoog kunnen worden, ontstaan door eeuwen durende erosie, en de invloed van water, wind en temperatuurschommelingen. Ook nu nog veranderen de aardpiramiden in Duivels stad nog voortdurend door de weeromstandigheden. Ongeveer 200 van deze figuren, samen met de omringende natuur, creëren een unieke en mystieke plaats die veel bezoekers aantrekken. Soortgelijke creaties van de natuur zijn er in de Alpen in Frankrijk en in Amerika, maar ze zijn kleiner en niet zo stabiel. Er zijn verschillende theorieën over hoe deze site zijn naam heeft gekregen. Een van de legende zegt dat de kleifiguren eigenlijk de gasten van een versteende bruiloft zijn. Onder de invloed van de duivel wilden de religieuze dorpelingen een broer met zijn zus laten trouwen. Om de bruiloft te voorkomen versteende God de huwelijksgasten met de bruid en bruidegom erbij.

Devil's town

Wie een echt spektakel wil zien, moet 's nachts de duivelsstad bezoeken, wanneer ze met 15 miljoen verschillende tinten verlicht worden. Jij kan hier lunchen in een restaurant waar duivelskebab de specialiteit is.

  1. National Park Djerdap - Ijzeren Poort

Als je het beste van de natuur in Servië wilt zien, zou de Ijzeren Poort een van je bestemmingen moeten zijn. De Ijzeren Poort is een stukje paradijs tussen Servië en Roemenië en een van de belangrijkste bezienswaardigheid van Djerdap. De superieure schoonheid van de natuur wordt gecombineerd met de sporen van de geschiedenis. De Ijzeren Poort met de hoge kliffen is een van de mooiste deel van de Donau en bestaat uit vier valleien en vier kloven. De maximale diepte van de Donau in de kloof is 80 meter. Misschien de beste manier om de schoonheid van die plaats ervaren is met een boottrip.

Fort Golubac

Naast de prachtige kloof kun je ook cultureel belangrijke bezienswaardigheden bekijken. Op de Servische kant is de Tabula Traiana, een Romeins gedenkteken die de voltooiing van de militaire weg van Trajan herdenkt. De gedenkteken is alleen van het water zichtbar. Het grootste monument in Europa kun je ook alleen vanaf het water zien: Het Monument Decibel is 40 meter hoog en werd gebouwd door de rijke Roemeense zakenman Constantin Dragan. Het rots beeld toont het gezicht van Decebalus, de laatste koning van Dacia, die tegen de Romeinse keizers Domitian en Trajan heeft gestreden om de onafhankelijkheid van zijn land te behouden. Terwijl je in de omgeving ben, kun je de middeleeuwse vesting van Golubac en het Silver-meer bezoeken. Het Silver-meer is een van de favoriete vakantiebestemmingen bij lokale toeristen.

  1. Vrnjacka Banja

Vrnjacka Banja is de koningin van de kuuroorden in Servië en het is ook de grootste spa in het land. Toeristen bezoeken graag deze spa vanwege het mooie ontwerp en de uitgebreide faciliteiten. De plaats waar het kuuroord is heeft zelf ook veel te bieden: minerale waterbronnen, aangenaam klimaat en een van de grootste elektronische muziekfestivals in Servië. Het ligt ongeveer op 200 km van Belgrado, en is een uitstekende plek om te rusten, maar ook om plezier te hebben tegelijkertijd. Het mineraalrijke water wordt gebruikt om te baden en ook om te drinken. De mineraal bron is al meer dan 2000 jaar bekend. De bron was gesloten na tweede wereldoorlog, maar werd opnieuw ontdekt in 1989. Een mooi spa complex is gebouwd bij de bron. De combinatie van relaxen, klimaat en cultuur maken deze stad een ideale plaats om enkele dagen te verblijven om vervolgens bijvoorbeeld de drukkere hoofdstad Belgrado te bezoeken.

Vrnjacka Banja - Servie 

  1. Belgrado

Als je naar Servië gaat, ga je zeker Belgrado, de hoofdstad van Servië bezoeken. Een van de oudste steden in Europa had een dynamische geschiedenis en sporen van verschillende culturen zijn te vinden in de hele stad. De rijke cultuur van de grootste Servische stad biedt genoeg voor een hele vakantie.

Er zijn in Belgrado enkele mooie, interessante en voor de stad belangrijke bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Kalemegdan fort; het belangrijkste symbool van de stad. Het fort ligt in het mooiste en grootste park van Belgrado. Naast dat het park de perfecte plek is om te wandelen en te ontspannen, is het ook een schatkist van de turbulente geschiedenis van deze regio. Hier vind je sporen van de Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse tijden.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de St. Sava kerk, een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld en vernoemd naar de eerste Aartsbisschop. De bouw van deze enorme kerk werd in 1935 gestart en is nog steeds niet volledig afgerond. Het is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld, waarvan de constructie zelfs 74 jaar heeft geduurd. Het oprichten van het kruis, duurde 40 dagen.

Belgrado

Als het tijd is voor de lunch of diner dan is de keuze voor de Knez Mihailova Straat snel gemaakt. De hoofdstraat van Belgrado is bekend om zijn oude huizen. De straat is ook een winkelcentrum en 's avonds is het een geliefd uitgaansgebied.

Als je de ware geest van Belgrado wil voelen, bezoek dan Skadarlija - een plaats die nog steeds de atmosfeer van de oude stad bewaart. Naast studenten, geliefden, en toeristen, ontmoeten in de cafés van Skadarlija de beroemde Servische schrijvers, acteurs, schilders en andere kunstenaars elkaar. Vooral ’s avonds is dit deel van de stad echt bijzonder.

Als je meer tijd hebt in Belgrado, bezoek ook de berg Avala, het Ada-meer, ook wel de Belgrado-zee genoemd. Ook Zemun is leuk om te bezoeken. Dit is een deel van Belgrado, maar voelt als een los gelegen historisch stadje, met een geheel eigen karakter. Ga hier op zoek naar de verborgen cafeetjes om een heerlijk kopje koffie te drinken.

  1. Novi Sad

Novi Sad de tweede grootste stad van Servië, die ook zeker een dag verdient tijdens je verblijf in Servië. Novi Sad is bekend om het beroemde Exit festival, maar de stad heeft veel meer te bieden. Als je Novi Sad bezoekt (tijdens Exit of een andere gelegenheid), zijn er een paar dingen die je zeker zou moeten zien. Een hiervan, en niet te missen is het Petrovaradin Fort. Dit is niet alleen de perfecte locatie voor een muziekfestival, het is ook een fantastisch historisch fort met veel interessante verhalen en plaatsen. De beroemde Dronken Klok van dit fort is een symbool van de stad, en ernaast heb je een prachtig uitzicht op de Donau, de brug en de stad. Het is een aanrader om het fort met een gids te bezoeken die je door de ondergrondse catacomben zal leiden, zodat je tijdens een wandeling mystieke verhalen kan horen, die je zeker gaat onthouden.

Novi Sad

Gelegen in Novi Sad, is het Danube Park een van de mooiste park van het land. Hier vind je heel veel verschillende bomen en bloemen. In het centrale gedeelte ligt een klein kunstmatig meer waar je een paar vliegende zwanen kunt zien.

Novi Sad moet je ook gewoon ervaren. De straten Zmaj Jovina en Dunavska in het centrum van de stad bewaren de oude architectuur. Hier kun je wandelen, winkelen, maar ook lekker eten of koffie drinken. Dichtbij deze straten staat de beroemde kathedraal van Novi Sad.

  1. Uvac

Als je ooit een promotiefilm over de natuur van Servië hebt gezien, zag je zeker de karakteristieke kronkelende rivier omringd door hoge bergen; dat is de rivier Uvac. Voor alle natuurliefhebbers is een bezoek aan de rivier Uvac zeker een aanrader. Het uitkijkpunt Prayer is heel populair in Servië, van hieruit heb je een prachtig uitzicht op Uvac. Zeker leuk om een boottrip te maken op de rivier. Een boottrip duurt meestal 3-4 uur. Er zijn een aantal grotten in de buurt, sommigen kun je alleen per boot bereiken. De Griffon gier is een symbool van Uvac omdat dit een van de weinige plekken in Europa is waar deze prachtige vogel nog steeds leeft. Met goede gidsen en een beetje geduld zal je de vogels zeker zien.

Nationaal Park Uvac

  1. Zlatibor

Zlatibor is een van de meest populaire bergbestemmingen in Servië. Zlatibor heeft een mooi bewaarde natuur en er zijn veel interessante locaties voor toeristen. Zowel in de winter en in de zomer is dit een vaak bezochte bestemming.

Het enige openluchtmuseum in Servië, "Oude Dorp", ligt in het dorp Sirogojno. Wanneer je door de poorten van dit museum loopt, kom je in Zlatibor van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Op het 50 hectare grote gebied zijn meer dan 50 gebouwen van verschillende delen van Zlatibor gebracht. Door bezoeken van de verschillende gebouwen maak je kennis met de lokale architectuur, de manier van leven van lokale mensen en de organisatie van het gezinsleven vanuit de hooglanden van Servië.

Zlatibor

De Gostilje waterval is een van de grootste in Servië, met een hoogte van 20 meter. De waterval is omringd door betoverende natuur, stroomafwaarts zijn er nog beekjes en enkele kleinere watervallen. De waterval ligt in het dorp Gostilje. Volgens de legende heeft deze idyllische plek zijn naam gekregen vanwege de gastvrijheid van zijn gastheren. Het Servische woord Gost betekent gast, vandaar de naam Gostilje.

De Stopica grot heeft een indrukwekkende ingang die 18 meter hoog en 35 meter breed is en bevindt zich op 711 meter boven de zeespiegel. De belangrijkste attractie van de grot is de ondergrondse waterval, die 10 meter hoog is.

  1. Kopaonik

De Kopaonik-berg staat bekend als een "Zonnige berg", omdat dit gebied meer dan 200 zonnige dagen per jaar heeft. Kopaonik werd in 1981 tot een nationaal park verklaard. Het nationale park is verspreid over 120 vierkante kilometer. Een relatief vlak centraal plateau op een hoogte van 1700 meter vormt de basis van dit nationale park. Deze berg is perfect voor wandelaars maar als fan van adrenaline kun je hier ook paragliden, raften en mountainbiken.

Kopaonik -Servie

Als je Servië in de winter bezoekt, moet je Kopaonik ook bezoeken, volgens veel mensen is dit populaire skigebied een van de mooiste skigebieden van Europa. De grootste bergketen van Servië heeft maar liefst 160 dagen per jaar sneeuw van november tot eind april. Het maakt niet uit als je de eerste keer wil skiën of een ervaren skiër bent, je kunt zeker een van de vele pisten kiezen. Wie iets anders wil ervaren kan ook 's nachts skiën. Naast het skiën kun je in de winter ook sleeën, sneeuwscooteren, quad’s rijden of de bobslee op rails proberen in Kopaonik. Tijdens het vakantieseizoen heeft Kopaonik een rijk nachtleven, dus dit is een berg waar je je zeker niet vervelen gaat.

  1. Niš

Niš ligt ongeveer 250 km ten zuiden van Belgrado aan de oevers van de rivier de Nišava. Het is een van de oudste steden in de Balkan regio. Als je de bezienswaardigheden van de stad bezoekt, maak je een interessante rondleiding door de geschiedenis. Eerste op de lijst is zeker het fort van Niš, die al zo’n 2000 jaar bestaat. In dit fort kun je archeologische overblijfselen vinden uit diverse tijdperken bijvoorbeeld een Byzantijnse straat en verschillende Romeinse resten zoals een amfitheater. Het huidige fort werd in 1719 en 1723 gebouwd door de Turken op de restanten van het oude fort. Naast de rijke culturele en historische schatten van het Niš fort, is het park een oase van groen en rust.

Een uniek monument in Niš is de Schedel Toren (Cele Kule), gemaakt van botten en schedels van de Servische strijders die op 31 mei 1809 in de strijd tussen de Turken en Serviërs stierven. Het werd gebouwd direct na de strijd op het bevel van Khurshid Pasha, die toen de commandant was van de Turkse strijdkrachten in Niš.

Nis - Servie

Een van de belangrijkste ‘attracties’ is een concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Het is een klein complex vergeleken met andere kampen zoals Auschwitz in Polen. Hoewel het kamp in omvang bescheiden is, is het even groot in zijn moorddadigheid. Naar schatting zijn er hier 30.000 slachtoffers vermoord tijdens de Duitse bezetting. Op het terrein zijn er nog steeds wachttorens, accommodaties en verschillende voorwerpen om te bezichtigen. Op de bovenste verdieping bevinden zich de isoleercellen, waarvan de vloeren met prikkeldraad bedekt zijn, zodat de gevangenen niet konden gaan liggen. Bovendien kregen zij geen eten of drinken. De gemiddelde overlevingstermijn in een dergelijke cel was drie dagen.

Constantijn de Grote, een van de Romeinse keizers, werd in Niš, het toenmalige Naissus, geboren. Zijn nalatenschap is Mediana, een luxueuze buitenwijk van Naissus, die tussen de 3de en de 4de eeuw werd gebouwd. Mediana was in de tijd een verblijfplaats voor in totaal zes verschillende Romeinse keizers. De mooie archeologische plaats Mediana laat de keizerlijke pracht van de voormalige keizerlijke Naissus zien, villa's, thermen, vloeren met mozaïeken, watertoren en voedselopslagplaatsen zijn bewaard gebleven.

  1. Ovcar-Kablar Kloof

Ovcar-Kablar Kloof is weer een locatie die bewijst dat zelfs een klein land als Servië een uitzonderlijke natuurlijke rijkdom kan hebben. De kloof ligt in het zuidwesten van het land. De Ovcar Kablar kloofis gevormd door duizenden jaren erosie veroorzaakt door de West Morava rivier. Naast het schilderachtige landschap met rivieren, beekjes en grotten, is de Ovcar-Kablar kloof uit cultuurhistorisch oogpunt ook interessant. In de slechts twintig kilometer lange kloof staan maar liefst tien middeleeuwse kloosters.

De snelle stroom van de West Morava werd doorsneden met twee dammen waardoor prachtige kunstmatige meren tussen het kleurrijke landschap van de machtige kloven zijn ontstaan. Het kunstmatige meer Medjuvrsje is een favoriete plaats voor zwemmers. Verder kun je langs de rivier of in de bergen wandelen.

Plaats een reactie
Opmerkingen
12-1-2019 09:04
Kaart

Beste,
Ik ben een roadtrip aan het plannen door Servië en zag op je site interessante plekken. Helaas staat er niet precies bij, waar alles is. Heb je ook een kaart met daarop de bovengenoemde plaatsen aangetekend.
Alvast bedankt.
Groetjes Rianne