Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Veszprém

  • Middeleeuwse stad
  • Het standbeeld van Koning Stefanus I en Koningin Gizela
  • Dierentuin

Veszprém

In de middeleeuwen was Veszprém een van de belangrijkste steden van Hongarije. Hier bevond zich een van de eerste aartsbisdommen die de Hongaarse koninginnen kroonden. Gizela, de vrouw van Stefanus (István in het Hongaars), de eerste koning van Hongarije, was de eerste die hier gekroond werd. Zita, de laatste koningin van Hongarije werd ook hier gekroond.

Dit stadje is gebouwd in een dal tussen vijf heuvels. Op de langgerekte burchtheuvel ligt het meest interessante deel van de stad: het barokke bisschopspaleis, de Gizela-kapel uit de 13de eeuw met levensgrote fresco’s van zes apostelen, de Neo-romaanse kathedraal, en de ruïnes van de St. Georgius kapel.

Het standbeeld van Koning Stefanus I en Koningin Gizela is een van de belangrijkste symbolen van Veszprém. Gemaakt in 1938 voor het 900-jarige jubileum van Stefanus. Het imposante beeld staat aan het eind van de Vár straat. De gekroonde Stefanus heeft in zijn hand een zwaard en een lichtbol. Gizela houdt een kerk met twee torens in haar hand, die een verwijzing is naar het feit dat ze een heel belangrijke rol heeft gespeeld in de grondlegging van de kathedraal. Naast het feit dat het standbeeld spectaculair op zichzelf is, is het beeld ook een bezoek waard vanwege een van de meest schilderachtige uitzichten in Veszprém.

Virtual tour in Veszprém.

Verder met kinderen is het ook leuk om de dierentuin te bezoeken.

Het bezoek van Veszprém is een leuke dagtrip van het Balatonmeer. Veszprém ligt ongeveer 15km ten noorden van het Balatonmeer., ongeveer 15  minuten rijden van Balatonfüred

Top 10 bezienswaardigheden rond het Balatonmeer

Accommodaties in de omgeving

Pension Gombás

Wij helpen u graag bij het vinden van een geschikte accommodatie (camping, vakantiehuis, pension of hotel), stuur een bericht met uw wensen.