Waarom vliegvelden tapijt en vloerkleden hebben
Is het je al ooit opgevallen waar je eigenlijk op loopt, wanneer je onderweg bent naar je gate om te boarden op weg naar je volgende opwindende bestemming? De doorgewinterde reizigers onder ons die in hun leven veel tijd hebben doorgebracht op vliegvelden is het wellicht al opgevallen. Ze vliegen vaak of zijn gewend meerde tussenstops op verschillende luchthavens te maken en hebben ruim de tijd om de omgeving in zich op te nemen. Maar veel van ons vliegen niet zo vaak en wanneer we ons op een luchthaven bevinden wordt onze aandacht meer getrokken naar het vinden van de juiste vlucht, terminal en gate. Ligt het vertrek van het vliegtuig op schema? Waar zijn de toiletten? Kunnen we nog snel iets te eten halen voor de kinderen?
Maar… neem de volgende keer dat je gaat vliegen eens de tijd om te kijken naar de vloer!
Vloerkleed en tapijt
Zodra je op het vliegveld de douanecheck bent gepasseerd kom je het plotseling tegen: vloerkleden en tapijten! Neem gerust even een moment om het patroon van dat tapijt in Terminal 1 te waarderen. Merk in de wachtruimte bij gate 12C op dat de kleur van dat vloerkleed groen is. Deze vloerbedekking ligt er niet voor niets en is er neergelegd met een reden.
Je zou kunnen denken dat het juist niet handig is om met je rolkoffertje over al die vloerbedekking te moeten rollen. Maar dat is ook niet waarom luchthavens die vloerkleden daar neergelegd hebben. Het doel is om de wachtruimte een zacht en knus gevoel te geven, in de hoop dat reizigers zich meer kunnen ontspannen. Er wordt als het ware getracht om het gevoel te creëren alsof je in je eigen woonkamer zit. Zo worden gespannen reizigers wellicht iets rustiger. Deze daad is niet geheel altruïstisch van de luchthavens: een ontspannen reiziger is een blije reiziger en blij publiek is geneigd meer geld uit te geven in de tax free winkels. Blije reizigers zijn dubbel zo geneigd om te gaan winkelen en geven wel 7 tot 10 meer geld uit op een luchthaven.
Kunst en Cult
Ondertussen zijn de tapijten een ware kunststroming geworden. Ze zijn duidelijk herkenbaar en toch allemaal anders. De vloerbedekking op luchthavens is niet langer meer een industrieel product, het mag volwaardig meedoen in de wereld van interieurdesign. Er zijn zelfs vliegvelden waarvan de tapijten en vloerkleden als werkelijke cult klassiekers worden beschouwd. Deze vloerbedekking heeft door de tijd heen zoveel emotie opgeroepen bij grote groepen reizigers dat het zijn eigen cult aanhang heeft gekregen. Een voorbeeld hiervan is Portland International Airport; het tapijt wat daar de vloer zijn klassieke groenblauwe sfeerbepaling gaf heeft mogen functioneren als inspiratiebron voor kleding, bier en schoenen. Helaas is deze geliefde vloerbedekking inmiddels vervangen, tot grote teleurstelling van de regelmatig terugkerende bezoekers en plaatselijke bevolking.