Bijzondere rondreizen buiten de gebaande paden
met persoonlijke aandacht voor uw wensen

Zadar

"Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West, Florida, applauded at every evening" - Alfred Hitchcock

 

Zadar is de tweede grootste stad in Dalmatië en hoort bij de oudste steden in Europa.  De stad Zadar is rijk aan mooie historische bouwwerken. Langs het centrum loopt de boulevard Riva Nova die eindigt bij twee moderne kunstwerken van Nikola Bašić: het zee-orgel en de Zonnegroet. 

Zee-orgel

Tijdens de Joegoslavische oorlog is Zadar zwaar beschadigd, ook de boulevard. De verwaarloosde kade van Zadar was toe aan een make-over. Er waren verschillende ideeën hoe het nieuwe uiterlijk van Zadar eruit zou moeten zien. Velen wilden gewoon beton maken langs de kust, maar er was ook een uniek idee: laten we moderne kunst bouwen die wordt graag wordt bezocht en gefotografeerd. En dat is gelukt!

Het zee-orgel van Zadar (Kroatisch: MORSKI orgulje) is gevestigd in de noordwestelijke hoek van de oude stad, aan het eind van de promenade. In 2005 werd het zee-orgel gemaakt: een harmonieuze mix van natuur en modern design. Het zee-orgel maakt gebruik van wind en golven om mooie muziek te maken. Het is een orgel maar verwacht niet dat je een liedje kan herkennen. De gespeelde noten zijn betoverend maar ook altijd ontspannend.

Zee-orgel

Er zijn zeven parallel lopende marmeren 10 meter lange trappen en er zijn vijf openingen. Door de openingen in de trap komen golven binnen en het water drukt, afhankelijk van de golfslag, verschillende hoeveelheden lucht door de plastic buizen van verschillende afmetingen en maken zo geluid. Als je over de promenade loopt hoor je ineens muziek, die op elk moment van de dag anders is, omdat de golfslag verandert.

De muzikale trap is een grote attractie en trekt zowel overdag als 's avonds veel mensen. Niet alleen om naar de geluiden te luisteren, maar ook om naar de zonsondergang te kijken of om in het heerlijke blauwe water te duiken. Kom ongeveer een half uur voor zonsondergang en neem een plaatsje op de trappen. Als je in het voorjaar of najaar komt, is de plaats veel minder druk.

De zonnegroet

Nadat je de zonsondergang hebt bekeken, zie je, naast het zee-orgel, het andere kunstwerk van Nikola Bašić. De Zonnegroet zijn een aantal cirkels gemaakt van glasplaten. De cirkels vormen samen de zon en planeten van ons zonnestelsel. De grootste cirkel, de zon, bevat 300 glasplaten, die overdag worden opgeladen door middel van zonnecellen en 's avonds felgekleurd lichten geven. Bij het kunstwerk de Zonnegroet, komen veel toeristen en veel gezinnen met kinderen die genieten van de prachtige zonsondergang en de magische en magnifieke kleuren van dit indrukwekkende kunstwerk. Dans, loop op je tenen of wals over het glazen oppervlak als de tinten veranderen!

Zadar-Zonnegroet

Naast het zee-orgel en de zonnegroet zijn er wat later ook kleine optredens van straatartiesten. Kortom deze plaats is een fantastische afsluiting van de dag of een uitstekend begin voor een uitgangsavond.

St Donat kerk

Dit is een van de meest beroemde kerken van Kroatië en het symbool van Zadar. Degenen die geïnteresseerd in architectuur zijn, moeten zeker de St. Donat kerk bezoeken. Het wordt algemeen beschouwd als een van de beste voorbeelden van de Byzantijnse kerkarchitectuur. Kijk naar de fundamenten van de kerk en je kunt de overblijfselen van de Romeinse bouwwerken herkennen. Het cirkelvormige interieur is zo ontworpen dat het licht die in het heiligdom valt, gevarieerde patronen op verschillende tijdstippen van de dag maakt. Net als buiten is ook binnen te zien dat voor fundamenten materiaal uit de oudheid werden gebruikt.

Zadar - St. Donat kerk

De Kathedraal van Sint-Anastasia

De huidige kerk werd in de 12de eeuw gebouwd op de plaats van een vroegchristelijke basiliek. Het is de grootste kathedraal van Dalmatië. De kathedraal heeft een schitterende gevel met Toscaanse kenmerken. In de kerk vind je de sarcofaag van St. Anastasia. Het is ook mogelijk om de toren te beklimmen voor een schitterend uitzicht over het forum, St. Donat kerk en het Velebit-gebergte.

Zadar

Arscheologisch museum

Het museum biedt achtergrondinformatie over de plaatselijke geschiedenis van het paleolithicum tot de middeleeuwen. Het museum is goed overzichtelijk en er zijn Engelse vertalingen naast de originele schermen.

Het museum voor religieuze kunst

Dit museum wordt beheerd door 20 benedictijnenzuster. Het museum bezit kostbare schatten van de stad, die zijn verzameld door eeuwen. Het is een van de mooiste museum van Kroatië.

Ligging

Zadar ligt aan de noordelijke deel van de Dalmatische kust. Het oude centrum van Zadar ligt op een schiereiland en is makkelijk te bereiken met een voetgangersbrug.

Rondreizen en stedentrips

Op een rondreis door Kroatie mag je Zadar niet missen. Naast onze autorondreis, kunnen we een rondreis volgens je wensen samenstellen met eigen of huurauto.

Zadar kun je ook als stedentrip bezoeken en Zadar is een uitstekend uitvalbasis om verschillende natuur parken te bezoeken: Plitvice Nationaal Park, Krka Nationaal Park, Kornate-eilanden of het Paklenica Nationaal Park.

Ryanair vliegt rechtstreeks van Brussel-Charleroi en Dusseldorf-Weeze naar Zadar.

Accommodatiers in Zadar

Hotel Mediteran

Er zijn ook verschillende andere accommodaties in de buurt. We kunnen via onze locale partners een geschikte hotel, appartement of camping vinden. Stuur een email voor een verblijvend offerte of neem contact met ons op.